diumenge, 12 de maig del 2013

Setmana matemàtica

12 DE MAIG,

DIA ESCOLAR DE LES MATEMÀTIQUES

L´any 2.000 va ser declarat per la UNESCO Any Mundial de les Matemàtiques, i es va instituir la celebració del dia 12 de maig com DIA ESCOLAR DE LES MATEMÀTIQUES per la Federció Espanyola de Societats de Professors de Matemàtiques ( FESPM).

La data triada per a aquesta celebració, 12 de maig, coincideix amb la del naixement del matemàtic  Pere Puig i Adam , que va ser l´iniciador de la didàctica de les matemàtiques al nostre país, i que va nàixer el  12 de maig de 1900. Amb ell es va donar inici a la renovació de l´ensenyament de les Matemàtiques a Espanya. Des d´aquell moment, cada any s´ha celebrat aquest dia relacionant les màtemàtiques amb  altre àmbit  del coneixement.

Per celebrar-ho a la nostra escola hem preparat tot un seguit d'activitats del 8 al 14 de maig i que anomenem setmana matemàtica; emmarcada dins del projecte interdisciplinari del curs:


"LES MATES NO SÓN UN PROBLEMA"

Al passadís hi tenim el MÀTIC, el personatge matemàtic de l’escola que ens anima a participar en les diferents activitats matemàtiques que s’organitzen a l’escola.

Activitats generals:

·         Implicació de les famílies:


QUÈ ENS DIUEN ELS NÚMEROS? Cada família tria un número i n’explica el motiu. Exposició al passadís de l’entrada.

FOTOS MATEMÀTIQUES. Fem fotos de l’entorn proper relacionades amb les matemàtiques (geometria, mesures, algorismes, numeració...) i hi posem un títol. S’exposaran a la cartellera gegant del 1r pis.
·         Tots els nivells:
    ABECEDARI MATEMÀTIC
L’anirem completant entre tots els cicles (de P-3 a 6è) amb paraules relacionades amb les matemàtiques.
EL RACÓ DELS ENIGMES MATEMÀTICS
Els hauran de resoldre; podran comprovar si l’han encertat aixecant una solapa on hi ha la solució amagada.

MATEMÀTICS CATALANS

CITES I FRASES MATEMÀTIQUES CÈLEBRES
L'ARBRE DELS POEMES MATEMÀTICS

DITES MATEMÀTIQUES
Es penjaran al passadís per poder-les llegir i comentar-ne el significat.

EXPOSICIÓ DE LLIBRES i CONTES MATEMÀTICS
L'HORA DEL CONTE MATEMÀTIC


BIBLIOPATI MATEMÀTIC


ESMORZARS MATEMÀTICS

CARTELLERES AULES/CICLES
Cada nivell i/o cicle decorarà les cartelleres amb diferents temes relacionats amb les matemàtiques, jocs d’estratègies, escacs, enigmes, roda de cançons numèriques, rodolins dels números, contes que tenen números al títol...

      2na firaMÀTIC: 14 de maig
Al pati de l’escola
MATÍ:
·  JOCS DE MÀGIA I UN TALLER DE MÀQUINES DE CÀLCUL DE PAPER amb el matemàtic Lluís Segarra.  
Hi aniran passant en diferents grups: EI, CI-3r i 4t-CS
· Simultàniament:
*Durant el matí en una pantalla del passadís del 1r pis s’aniran projectant IMATGES D’IL·LUSIONS ÒPTIQUES per poder-les visionar per cicles.
*També cada nivell i/o cicle realitzarà activitats diverses, jocs d’estratègies, de taula, escacs, ...
 
TARDA: 2na firaMÀTIC
  Al pati de l’escola.
                                      Educació infantil:
Tallers internivells: 5 grups d’alumnes (P3-, P-4 i P-5 barrejats) i 5 tallers diferents amb una mestra responsable de cada un. Els grups aniran passant per tots els tallers.
      Tallers:
Dòmino, bitlles, classificació de figures geomètriques en una taula, joc de construccions amb capses i laberint i sèries
Educació primària:
Hi hauran 12 jocs/tallers (1 mestre/a responsable en cada un) i 12 grups d’alumnes intercicles (de 1r a 6è). Aniran passant per tots els jocs/tallers.
     Tallers:
Memory de monedes, escacs amb un tauler gegant, tangram gegant, construccions amb ampolles de colors i cartolines, problemes d’estratègies, troba el quadrat, problema representat, 3 en ratlla, connecta, sudoko, joc de les mesures i dòmino d’enigmes.









 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada